A jó munka eredménye… Vonyarcvashegy ismét nyert, és nyerni fog!

A közelmúltban több pályázatot is sikeresen megnyert Vonyarcvashegy, melyek segítségével további fejlesztések valósulnak meg a településen az elkövetkezendő években.

„A szociális alapszolgáltatás fejlesztése” c. pályázatból 9.770.220,- Ft értékben mikrobuszt vásárolhatunk, így – a sportegyesület pályázatával együtt – már három mikrobusz segítheti a település lakóit különböző szociális-, sport vagy akár nagyobb családi rendezvények lebonyolításában.

„A csapadékvíz csatornahálózat fejlesztése Vonyarcvashegyen” elnevezésű pályázat keretében az északi településrész egy részén kerül korszerűsítésre, felújításra a csatornahálózat, ezáltal csökken a belterületi károk kialakulásának kockázata. A projekt a következő utcákat érinti: a Helikon utca nyugati oldala, a Juhar utca sarkától a 71. sz. főútig bezárólag, a Rákóczi Ferenc utca keleti oldala, a Kölcsey Ferenc és Csalogány utcák közti szakasza, az Agyagos utca alsó szakasza. Minderre összesen 70.000.000,- Ft-ot nyert településünk. Az eredetileg tervezett beruházást kb. 85 millió Ftból lehetett volna megvalósítani, mivel azonban a pályázattal elnyert összeg kevesebb, így a pályázat tartalma is módosításra kerül majd.

A vonyarcvashegyi lakosok közül ki ne ismerné a következő mondát: 1739 telén vastag jég borította a Balatont, de már közeledett a tavasz, az olvadás, amikor Péri báró lánya esküvőjére nagyon kellett a hal. A jégen való halászat veszélyes munkáját azonban csak egy halász merte vállalni. Hatodmagával dolgozott a bizonytalan jégen, nézték is a csenevész csapatot Szent Mihály dombjáról a többiek. Somogy felől jött a veszedelem, s a vihar darabokra törte a jeget. Negyven halász szaladt le a dombról segíteni a bajbajutottakon. A szél nem kedvezett a halászoknak, valamennyien nagy veszélybe kerültek a viharban. A Szent Mihály-dombon fáklyát gyújtottak, hogy lássák a partokat. A halászok végül szerencsésen kiértek a partra. Egy vén remete, aki ott élt a domb tetején, elővette féltve őrzött kisharangját, s megkongatta. Ekkor szólt először harang a Szent Mihálydombon, legalábbis a monda szerint. A „Balatoni és erdei mondák birodalma Vonyarcvashegyen” c. pályázat célja egy népi hagyományokra és kézművességre épülő, turisztikai, szórakoztató-ismeretterjesztő központ létrehozása. A projekt keretein belül egy olyan látogatóközpontot hoznánk létre, mely illeszkedik a környezetbe, látványos, interaktív módon mutatja be a balatoni mondákat, és olyan titkok felfedezésére is lehetőség nyílik, melyekkel csak itt találkozhat a látogató. Az épületen belül bemutatótér, interaktív játszótér, ajándékbolt és kávézó is helyet kap majd. A pályázatra beadott 250.000.000,- Ft-ból 230.111.567,- Ft-ot ítéltek meg a projekt megvalósítására.

További pályázataink egyikének eredménye lesz – egy tavalyi testületi határozat alapján tervbe vett – vonyarcvashegyi Helyi Termék Piac kialakítása, 70.000.000,- Ft összegben. A piac létesítésének hosszú távú célja a helyi gazdaság üzleti-infrastrukturális hátterének támogatása, ezáltal a helyi alapanyagok, a helyi gazdák által termesztett, szezonális termékek piacra jutásának elősegítése. Tavasszal helybeli őstermelőknek adna helyet, többek közt paradicsom-, paprika-, virágpalánták értékesítésére. Nyáron a kézműves sör, termelői bor, csemegeszőlő és egyéb gyümölcsök termelőinek biztosítana lehetőséget. Ősszel gyümölcs, krumpli, facsemeték árusításának adna helyet a piac. Ösztönzi a vállalkozások munkahelyteremtő képességét, a helyi gazdaság működését, s a helyi-térségi feltételek biztosításával hozzájárul a fenntartható- és befogadó fejlődés céljának eléréséhez. A projekt keretében 600 m2-nyi területet fedünk le, s a tetőre korszerű napelemes rendszert helyezünk el. Összesen húsz helyi, környékbeli őstermelőnek biztosítanánk kitelepülési lehetőséget. A kulturált, rendezett környezet megóvásához nyilvános vizesblokk kialakításával járulunk hozzá. A pályázatra elnyert összeg 62.000.000,- Ft.

Sikeresen pályáztunk a strand további fejlesztésére is: a már így is méltán közkedvelt, több díjat, elismerést is magáénak tudó Lido strandunkon az ősz folyamán 50.500.000,- Ft értékben fejleszthetünk. Sajnos az idő sürget bennünket, mivel a későn kiírt pályázat gyors befejezést diktál: a strandi fejlesztéseket 2017. október 31-re be kell fejeznünk. Tervezett beruházásaink: napozóstég kialakítása, beléptető rendszer korszerűsítése, a sétány felújítása, zárható kerékpártároló kiépítése, gyermekpancsoló létesítése, továbbá eszközbeszerzés, melynek keretében bérelhető kajakokat és kenukat vásárolunk. Ezek tehát idén Vonyarcavashegyen a legnagyobb összértékű beruházásokhoz kapcsolódó pályázatok, de messze nem teljes a felsorolás. A további fejlesztésekről a következő alkalommal számolok be.

Amint Önök is láthatják, nem csekély a már eddig is elvégzett munka, s még rengeteg feladat, tennivaló áll előttünk ahhoz, hogy a felsorolt tervek valóra is váljanak. Képviselőtársaimmal és munkatársaimmal együtt azon dolgozunk, hogy mindez minél sikeresebben valósulhasson meg, mindannyiunk közös örömére, a közös jövő érdekében.

Péter Károly, polgármester

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!