Látogatóbarát fejlesztések indultak Vonyarcvashegyen

Több mint 35 millió forintot nyert a helyi turisztikai egyesület az Új Széchenyi Terv pályázatán.

Sikeres volt az Új Széchenyi Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázat, így 36 millió 279 ezer forintos összeghez jutott a Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület. A „Látogatóbarát kínálat- és szolgáltatásfejlesztés Vonyarcvashegyen, valamint a desztináció ismertségének növelése” című pályázatból felnőtt játszótér, kerékpárkölcsönző és wifi hálózat épült, de rendezvénysátorra, valamint a község honlapjának fejlesztésére is jutott pénz.

A Turisztikai Desztináció Menedzsmentek kialakításával hazánkban a turizmus versenyképességének növelését, a turisztikai teljesítmények fokozását és a látogatók megelégedettségének emelkedését várják a szakemberek. A helyi TDM szervezetek meghatározzák a turisták igényeihez alkalmazkodó fejlesztési irányokat, információkat szolgáltatnak, valamint szolgáltatásfejlesztés keretében a turizmusban érdekelt vállalkozásokkal, szolgáltatókkal együttműködéseket valósítanak meg.

A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület, jelenleg több mint nyolcvan taggal 2006 óta működik. A szervezet szoros együttműködésben dolgozik össze a Nyugat-Balaton térség többi egyesületével és a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft-vel. A település elsősorban a fiatal korosztályt, illetve a családokat célozza meg kínálatával, így az Egyesület által elnyert támogatás felhasználásánál elsődleges feladat a szolgáltatások élményjellegének növelése, a vendégelégedettség fokozása, valamint a látogatószám növelése.

A támogatásból megvalósuló egyik leglátványosabb fejlesztés a felnőtt játszótér kialakítása volt. A pihenő padokkal, zuhanyzókkal és árnyékolókkal tervezett területet a Lidó Strand csendes zónájában mintegy 12 millió forintból építették fel. A májusra elkészült tíz szerkezet között csípőmozgatót, láb- és karnyújtókat, has- háterősítő eszközöket, valamint sífutókat is találunk. Az eddig nem használt terület rehabilitálásával a strand összképe és kihasználtsága is javult.

Az elnyert támogatás segítségével a Lidó Strand szolgáltatásainak színvonalát emelve kölcsönözhető kerékpárokat vásároltak, valamint az animációs programokat is látványos elemekkel bővítették. 2013-ra pedig a wifi hálózat is kiépül a strandon. Az internetes szolgáltatás fejlesztésére az innováció rohamos előrehaladásával nagy szükség van. A Balaton régióban évről-évre élénkül a kerékpáros turizmus, nő a kereslet a kerékpáros kiadványok és a kerékpárbarát szolgáltatások iránt, ezért is fontos a kerekezők számára kialakított kölcsönző. Főszezonban a Lidó Strandon az animációs programok rossz idő esetén is alternatív programlehetőséget biztosítanak a látogatóknak.

A nyári fesztiválokra ezentúl nem kell a környező településekről bérelni a rendezvénysátrakat, hiszen több mint 4 millió forintból sajátot vásárolt a község. A mobil pavilon beszerzésével 2012-től nem lesz kitéve egyetlen rendezvény sem az időjárás szeszélyeinek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyaralások időpontjait elsősorban a nagyszabású rendezvényekhez igazítják a látogatók, ezért is fontos, hogy két kiemelt nyári program infrastrukturális adottságaira, kommunikációjára és kínálatára is fordíthattak az elnyert összegből Vonyarcvashegyen.

A pályázat segítségével a község nagyobb összeget fordíthatott marketingtevékenységre, ezért több kiadvány és rendezvénynaptár juthatott el a vendégekhez, de multimédiás DVD is készült a településről. A nyomtatott kommunikációs eszközök nem csak a helyi és térségi Tourinform Irodákban, hanem szolgáltatóknál, rendezvényeken, turisztikai vásárokon és kiállításokon is megtalálhatóak voltak.

Az on-line marketingkampány során befejeződött a vonyarcvashegy.hu honlap látogatóbarát fejlesztése. A balatoni üdülőtelepülés weboldala teljesen új dizájnt és tartalmat kapott, valamint olyan szolgáltatások is elérhetővé váltak, amelyek segítségével sokkal egyszerűbb módokon lehet szállást foglalni. A világhálón való megjelenés az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozások számára a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás, így a vonyarci szállásadók is a legjobb és csatornát választhatják további vendégek, valamint partnerek szerzésére.

A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület az Új Széchenyi Terv támogatásából megvalósuló fejlesztésektől a vendégéjszakákat generáló rendezvények és a turizmusban működő vállalkozások számának növekedését várja, valamint összességében kiegyenlítettebb vendégforgalomra és a helyi lakosság életminőségének javulására számít.

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!