Környezettudatos beruházás Vonyarcvashegyen

Cél az önellátó ház?

Környezettudatos beruházás Vonyarcvashegyen

Július elején a környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében két intézményben is korszerűsítési munka indult Vonyarcvashegyen. Pályázati pénzzel és 15% önrésszel elkezdődött az óvoda- és az iskola épületének felújítása.

Javában folyik a munka, amely egy 120 milliós projekt része- mondta érdeklődésünkre Péter Károly polgármester. Lassan véget ér a nyári szünet, de mindent megteszünk azért, hogy ne legyen fennakadás az iskolakezdésben. Nagy átalakítás zajlott/zajlik minkét intézményünkben, melynek anyagi vonzatát „A Vonyarcvashegyi Általános Iskola, Óvoda energetikai korszerűsítése, megújuló energiával, nyílászárók cseréjével, utólagos hőszigeteléssel” KEOP 5.5/0/B/12 című popexams pályázaton nyertük meg. A pénzből 10 centiméteres külső hőszigetelést tesznek fel mindkét intézmény falaira, az iskola tetőterét pedig belülről is szigetelik. Az elavult, a használat során tönkrement régi nyílászárók korszerűbbre, energiatakarékosabbra cseréje is esedékessé vált, ezért most 212 db, hőszigetelt üveggel ellátott műanyag ablak kerül az iskolára. Mindkét helyen fűtéskorszerűsítést is végeztünk. A levegős hőszivattyú megoldásnak is köszönhetően várhatóan jelentős (számításaink szerint 440,290 [GJ/év]) energiát, illetve ennek megfelelően forintot tudunk az eddigiekhez képest megtakarítani.

A mai kor nagy vívmánya, a napelem. Mi is élünk az általa nyújtott előnyökkel, ezért az iskola déli oldalán lévő tetőre 170 db, KS-245P típusú napelem kerül. A KEOP 4.10/0/A/12 pályázati pénzből újabb 42 millió forintot jelent, de az egész évre tekintve fedezhetjük az iskola villamos energia szükségleteit. Egészen friss hír, hogy ennek önrészét visszanyerte az önkormányzat.

Az óvodában már a falak színezése zajlik, de a gyerekek elhelyezése, ahogy 310-202 a nyár folyamán végig, most is biztosított. Az iskolában a határidő augusztus 25-e, remélem, eddigre befejezzük a felújítást!

Nem csupán megkezdett és még be nem fejezett projektjeink vannak, hanem számtalan egyéb tervünk, elképzelésünk Vonyarcvashegy további fejlesztésére, Vonyarcvashegy és a vonyarcvashegyiek érdekében az itt élők igényei szerint. Munkánkat ennek szellemében szeretnénk folytatni.

 

Forrás: Balatoni Futár

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!