Családi napközi Vonyarcvashegyen

Családi napközi várja a kicsiket, otthonos környezetben tölthetik a napot az ovisok

Vonyarcvashegy- Cseri-Pagony- ezt a mesébe illő nevet viseli a családi napközi, melyet csütörtökön adtak át a faluban.

Külföldön elterjedt, hazánkban még újdonságnak számít a családi napközi fogalma. A 20 hetes és 14 éves kor közötti gyerekek kis létszámú csoportokban tölthetik a napjaikat. Ez nagy segítség lehet a szülőknek olyan településeken, ahol nincsen bölcsőde, óvoda, vagy kevés a férőhely. Vonyarcvashegyen egy pályázat támogatásával nyílt meg ez a lehetőség.

Több település gyermekeire vigyáznak

A Cseri-Pagony Családi napközi két csoportban fogadja az egy és három év közötti gyerekeket. Jelenleg 11 kisgyermek jár hozzánk, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely településekről. Tíz gyermek édesanyja munkaviszonyban van, egy gondozottunk óvodába szoktatás, illetve kistestvér születése miatt veszi igénybe a szolgáltatásunkat. A gondozási feladatok mellett a gyerekeket korosztályuknak megfelelően a zenei életre is neveljük, naponta zenebölcsi foglalkozás keretében, ahol sok-sok énekkel és különböző hangszerekkel is ismerkedhetnek. Kézműves, kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, melyek során festenek, ragasztanak, gyurmáznak. A mondókázás, mesélés során pedig kialakul és bővül szókincsük – részletezte tevékenységüket Lenkainé Pásti Katalin, a napközit fenntartója: LEN-KI BABA Humánszolgáltató Nonprofit Kft. Vezetője.

Bár a családi napközik hivatalosan nem minősülnek intézménynek, de létrehozásuk engedélyhez kötött és szakmai felügyelettel működnek.

A vonyarcvashegyi Cseri-Pagony Családi napközit csütörtök Péter Károly, a település polgármestere és Manninger Jenő országgyűlési képviselő adta át.

Forrás: Zalai Hírlap

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!