Halászünnep Vonyarcvashegyen

Közel 300 évvel ezelőtti történet ad alkalmat Vonyarcvashegyen immáron tradicionálisan annak a programnak, amit magáénak vallhat az egész balatoni halászság.

A halászünnep 24 éve tartó hagyomány a településen, legendában gyökerezve. A történet szerint a téli Balatonon lékhalászok kerültek bajba: csodával határos módon negyvenen menekültek meg attól a tragikus sorstól, amit hat társukat elért. A szerencsések a Szent Mihály-domb lábánál egy úszó jégtáblán értek partot, a gondviselésnek hálából emeltettek kápolnát a domb tetején. A település turisztikai jellegéből adódóan, a lehető legnagyobb vendégkört bevonva a megemlékezéseket nyaranta tartják, a rendezvény a balatoni halászok napjaként számon tartott esemény.

Az 1729. telére tett halásztörténetet műalkotások is megjelenítik: a kápolnánál látható a községben üdülőingatlannal rendelkező Németh János Kossuth-díjas zalaegerszegi keramikusművész egy domborműve, a rendezvénytérként is funkcionáló halászparkban helyi fafaragó táborban készült szoboregyüttes látható, halászatot idézve. Az idei rendezvény Vollein Ferenc (17) helyi ifjú alkotó festménykiállításával nyílt meg a községháza dísztermében, a képek között ugyancsak megtalálható a halászok balatoni viharral való küzdelmét megidéző munka.

Az emlékhelyeken koszorúzási ünnepséget tartottak, a település képviseletében Péter Károly polgármester és dr. Müller Ferenc, Vonyarcvashegy díszpolgára, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. részéről Turcsányi Béla helyezett el koszorút. Számos szórakoztató program zajlott halászlés vendéglátással, az eseménysorozat látványos tűzijátékkal zárult.

Balatoni Futár – Horányi Árpád

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!