Kék Hullám 2016

Strandunk kapta a legtöbb pontot – s ehhez a művészet is hozzájárult

2016-ban is meghirdette a Kék Hullám Zászló strandminősítést – gyakorlatilag a strandok versenyét – a Balatoni Szövetség. Idén minden eddiginél több volt a nevező. A megszerezhető zászlón a szolgáltatások legmagasabb minőségét három csillag jelzi. A minősítést végző bizottság június 16-án és 17-én tartotta a helyszíni bejárásokat, mely során 13 strandot talált méltónak a legfelső fokozatra, ezek közül is az első helyre – a legmagasabb pontszámmal – a vonyarcvashegyi Lido Strand került. Tizenöt strand kapott még két csillagos zászlót, nyolc pedig egycsillagosat. Sajnos voltak olyan strandok is, amelyeknek egyáltalán nem tudtak zászlót adni – derül ki a Balatoni Szövetség honlapjáról. Ezeken kívül három különdíjat is kiosztottak.

Péter Károly polgármester személyesen is megköszönte Major Lajosnak, a Település-üzemeltetési csoport vezetőjének, valamint minden dolgozónak a munkáját, akinek része van e kimagasló eredményben, hisz ezzel nagymértékben hozzájárultak Vonyarcvashegy és a Lido Strand hírnevének öregbítéséhez.

Kék Hullám 2016. kép-kicsiA strand vendégeinek is azonnal feltűnik, hogy évről évre több művészeti elemmel is gyarapodik a vízpart. A fából készült alkotásokról Major Lajos, a Művelődési Ház és Könyvtár által évente megrendezett fafaragó- és faszobrász telepek művészeti vezetője beszélt:

Az alkotótelepi munka tervezésénél a strandra fókuszáltunk, a munkadarabok kialakításánál igyekeztünk a lakosság és a vendégek kéréseit is figyelembe venni. Az is célunk volt, hogy a strandon tartózkodók komfortérzetét növeljük. Ezért a játszóterek mellé állatfigurás pihenőpadokat, a napvitorlák kihelyezéséhez pedig díszített árbócrudakat faragtunk. Többek között ezek is hozzájárultak a Kék Hullám Zászló minősítésénél elért magas pontszámunkhoz.

Már az előző évi telepen elkezdtük a gyerekeknek szánt kalózhajók díszítő elemeinek faragását, s miként azt terveztük, az idei nyárra vízre is tettük e játszóhelyeket, melyeket a gyerekek azonnal, lelkesen birtokba is vettek. Kihelyezés előtt áll továbbá a szelektív hulladékgyűjtő kis vonat, melynek mozdonya a mesefilmből ismert Thomas gőzmozdonyra hasonlít.

Szeretnék köszönetet mondani a faragó telepeken résztvevő alkotótársaimnak: Boa Endre (Letenye), Bognár Ferenc (Nagykanizsa), Csávás Csaba (Nagykanizsa), Szabó András (Belo Blato, Szerbia), Tislér Zoltán (Nagykanizsa), továbbá a Település-üzemeltetési csoportban dolgozó szakember kollégáimnak, akik a fafaragók által készített darabok ácsolásában, telepítésében, felületkezelésében közreműködtek. Külön köszönet jár a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatójának Varga Lászlónak, Szakács Istvánnak, a keszthelyi erdészet igazgatójának, valamint a rendező Művelődési Ház és Könyvtár igazgatójának és munkatársainak. A továbbiakban is számítunk támogatásukra.

A Hírmondó olvasói nevében is gratulálunk az elért eredményhez, valamint a fafaragó telepeken készült alkotásokhoz. Reméljük, hamarosan újabbakkal szépülhet majd környezetünk!

Horváth Imre

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!