Szezon, nyár – nyári szezon Vonyarcvashegyen

Sokan mondják – főleg diákok –, hogy itt a vége … Vége van a nyárnak, vége a szünetnek és vége a nagy kánikulának, ami valljuk be, egyaránt próbára tett fiatalt, időset. De hát milyen legyen egy balatoni nyár? A magam részéről azt kívánom, a jövőben is mindig legalább ilyen, mint amilyen az idén is volt: sok-sok vendég, barátok, forróság, és az ezerarcú Balaton sok programmal, szórakozással, jó hangulattal. Tekintsünk most egy kicsit vissza és – a teljesség igénye nélkül idézzük fel Vonyarcvashegy elmúlt hónapjainak történéseit!

A nyári szezon Vonyarcvashegyen nagy lendülettel, sok színes és szórakoztató programmal indult, pedig már a tavasz sem volt eseménytelen, gondoljunk csak a Hercegi Mandulás Napokra, a Májusi Piknikre vagy a Madarak és Fák Napjára.
Vonyarcvashegy mindig érdekes és szórakoztató programjairól volt nevezetes.

Természetesen a rendezvények megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges hátteret ebben az évben is a Képviselő-testület és a Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár együttműködése biztosította. Volt itt tánc, zene, művészet, festészet, fafaragás, mazsorett, fúvószene… A Szent Mihály-dombi zenei esték rendezvénysorozat 2015 nyarán immár negyedik alkalommal került megrendezésre. Nagyobb rendezvényeink sokasága a Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiváljával vette kezdetét. A fesztivál vendégei a jobbnál jobb házi főzésű sörök mellett jó zenéket is „fogyaszthattak”, a modern, ír kocsmazenét játszó Firkin, majd a magyar reggae klasszikus Ladánybene 27 együttesek jóvoltából.
Július végén a Vonyarci Boros Forgatag biztosította négy délutánon és estén át a színvonalas borkóstolás és szórakozás lehetőségét vendégeinknek. A LORD együttes fergeteges élő koncertet adott, majd az OCHO MACHO koncertje is sok látogatót vonzott.
A Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált a világzenét játszó Balkan Fanatik koncertje nyitotta és a Happy Dixieland Band élő koncertje zárta, a kettő közt pedig számtalan környékbeli, minőségi bort és finom ételt kóstolhattak az idelátogatók.
Sokan gyönyörködtek a 40 Halász Emléknap alkalmából rendezett tűzijátékban is. A Ponty így jó! Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál augusztus végén még mindig sok látogatót vonzott a településre. A nyitó estén a Beatrice együttes zenéje turbózta fel a hangulatot. A fesztiválokon az estéket rendre utcabál zárta, ez idén is minden alkalommal közönségsiker volt. Bízom benne, hogy nem csak a vendégek, nyaralók, hanem a helyi lakosok is találtak a kedvükre való, ízlésüknek megfelelő programot!

Miközben a vendégek nyaralnak, sokan mások kemény munkával biztosítják a „felhőtlen” nyaralást az ide látogatók részére. Az ő munkájukat is dicséri, hogy közösségi oldalakon és személyesen is egyaránt sok pozitív visszajelzést kaptam a szezonnal és településünkkel kapcsolatban. Ez úton köszönöm a Képviselő-testület és a szervezők (Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár), valamint a rendezők (Település Üzemeltetési Csoport) és természetesen minden közreműködő civil szervezet és vállalkozó eredményes munkáját! Programjaink sokszínűsége és színvonala mellett a település népszerűségében nagy szerepe van Vonyarcvashegy kiváló adottságainak is: a nagy, jól felszerelt, modern strand a Balaton partján, háttérben a Keszthelyi-hegység és az erdő. A kettő közt pedig maga Vonyarcvashegy, intézményeivel és lakóival együtt. A Lidó Strand, a vendégek, strandolók kedvence, s természetesen a miénk is, Vonyarcvashegy büszkesége. 2015-ben is sikerült a Kék Hullám Zászló minősítést elnyernünk, ráadásul három csillaggal, amit a Balaton huszonhét nevezett strandja közül csak a nyolc „csúcsstrand” kapott meg.

Emellett első alkalommal elnyertük a Magyar Turizmus Zrt. külön díját, a „Legsportosabb Strand” kitüntető címet is. A nyári szezon vége felé Lidó strandunkat a nyaralók újabb díjjal jutalmazták: a vendégek a legkedveltebb balatoni strandok között „ARANY MINŐSITÉSRE” javasolták a vonyarcvashegyi Lidó Strandot. Köszönet érte! Minden kedves vendégünket visszavárjuk!
Igyekszünk a színvonalat tartani, lehetőségek szerint javítani. Ugyancsak köszönetemet fejezem ki a Település Üzemeltetési Csoport és a strand összes dolgozójának. Részt vettünk a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyen is. Jelenleg a második fordulóba jutottunk, eredményhirdetés októberben várható. (Reménykedünk!)

A látványos nyári programok a szabadban, nagy közönség előtt zajlanak. A vendégek és a helyi lakosok részére talán nem szembetűnően, de jelentős munka folyik a háttérben, a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatalban is.

Mi is készült el eddig, mire pályáztunk?

Nyár elejére elkészült a Szent Mihály-kápolna festése. Vonyarcvashegy gyöngyszemére fokozott figyelmet fordítunk, jelenleg is dolgozunk a kápolna körüli rendezetlen tulajdoni viszonyok tisztázásán. Folyik a Vonyarc Marina vitorláskikötő építése, remélhetőleg a vállalkozó cég még ebben az évben a végére ér a beruházásnak, és Vonyarcvashegy újabb profillal gazdagodik. Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata és a Hivatal műszaki csoportjának segítségével a Nyitnikék Óvoda fűtésének korszerűsítése és az épület hőszigetelése, külső színezése után a KEOP- 4.10.0/N/14-2014-0123 sz. pályázat támogatásával befejeztük a napelemes rendszer telepítését. A műszaki átadás megtörtént, jelenleg folyik a pénzügyi elszámolás.
Köszönöm a közös önkormányzati hivatal dolgozóinak Vonyarcvashegyen a folyamatos és aktív részvételt a pályázat zökkenőmentes lebonyolításában! A Képviselő-testület támogatólag döntött a Vonyarcvashegy, 71. sz. közút – kerékpárút pályázat (KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0050) beadásában. Épp lapzárta előtt kaptuk a hírt, hogy a pályázatunk támogatást nyert, ennek köszönhetően 200 M Ft értékben tudunk közvilágítással ellátott kerékpárutat kialakítani, mely az új vitorláskikötőhöz vezet majd. A TAO program keretében gumi burkolatú kézilabda pályára nyújtottunk be pályázatot a sportegyesülettel, mintegy 20 millió forint értékben. Ebből az összegből a strandon lévő aszfaltos pályát szeretnénk komfortosabbá, modernebbé varázsolni.
Pályáztunk az Arany János utcának a Petőfi utcától az Erkel Ferenc utcáig terjedő, mintegy 315 m hosszú szakaszának felújítására, és 5,5 m szélességben új aszfalt kopóréteg építésre, továbbá a kapcsolódó járdát is fel kívánjuk újítani, összesen 210 m hosszban, és átlagosan 2 m szélességben. Ez utóbbi térkő burkolatot kap majd.

A Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal pályázatot nyújtott be az épületgépészeti rendszer felújítására, mely új kondenzációs gázkazánok beépítését, a fűtési vezetékek cseréjét, termosztatikus szelepek beépítését foglalja magába. A Nyitnikék Óvoda tetőterének beépítésével irodát, nevelői szobát és öltöző helyiséget kívánunk építeni. Az emeleti szint megközelítésére a jelenlegi fa szerkezetű lépcsőt is felújítanánk. A fenti pályázatot 44 millió forint összegre nyújtottuk be. A Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtárral közösen pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, rendezvények szervezésére, 3,6 millió forint erejéig.
Szeptember 14-én kerül sor a jelzőlámpás gyalogátkelőhely munkaterület átadására, így remélhetően az iskolába járó gyerekeink és a felnőttek is hamarosan biztonságosabban kelhetnek át a nagy forgalmú és veszélyes főúton.

A fentiek csak a legfontosabb tételek a hivatal és munkatársaim nyári munkájából. Nem említettük a sok kis apró, működési célra beadott pályázatot és az önerőből végzett beruházásokat, felújításokat (pl.: a strandi játszótér). Mind ezt a munkát azért végezzük közösen, hogy emeljük településünk, Vonyarcvashegy népszerűségét és színvonalát. Egy hajó akkor halad előre, ha benne ülők mind azonos irányba eveznek. Hajónk már van, evezőseink vannak, az irány adott… Én azon dolgozom, hogy az egység is megszülessen előbb-utóbb.

Péter Károly

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!