Szisztematikus községfejlesztéssel Vonyarcvashegy beteljesíti vágyálmait

Szisztematikus községfejlesztéssel Vonyarcvashegy beteljesíti vágyálmait

 

Az nem újdonság, hogy a közel 2400 lakosú Vonyarcvashegy régtől fogva kínál számos lehetőséget a fürdés, a természet és a múlt másféle évtized folyamatos fejlesztéseinek köszöngetően mostanra viszont a fürdőzők valódi zarándokhelyévé vált a 7 hektárnyi zöld felülettel és szépen kiépített partszakasszal rendelkező Lidó strandunk, amelynek állandó fejlesztése stratégiai kérdés, létérdek – mondta el Péter Károly polgármester.

Összegéből kitűnt: 2010 és 2014 között, a vitorláskikötőt is beleértve egymilliárd forint beruházási összértékben valósult meg olyan fejlesztés, amely egyaránt szolgálja az itt élőket és a turistákat. A polgármestert az elmúlt évek idegenforgalmát érintő fejlesztéseiről kérdeztük.

Csak kemény, szisztematikus munkával, menedzser típusú szemléletváltással őrizhetem meg a választópolgárok 2010-ben adott bizalmát. Sikerült nem csupán megőrizni, de továbbfejleszteni is a külhonban is kedvelt üdülőfalu rangját. Üdülőtelepülés lévén elsősorban a turisztikai, a sport-, a szabadidős és a rekreációs fejlesztéseket helyeztük előtérbe. A Lidó Strand két vizesblokkját 10 millió forint ráfordításával modernizáltuk. A strandbejárat 3-as jelű pénztáránál térburkolattal fedtük be a korábban földes parkolót.

A Szent Mihály-dombon egy öt millió forint támogatást nyert Leader-pályázat megvalósítása eredményeként: parkosítottunk, hulladéktárolókat, padokat növényeket telepítettünk s felújítottunk egy már-már feledésbe merült turistaösvénye és egy keresztet is. Ugyanitt a Szent Mihály-hegy Védő és Vendéglátó Egyesület nagy munkabírású és lelkes tagjai az önkormányzati önerőn felül pénzt gyűjtöttek a kápolna kivilágításához.

A Turisztikai Egyesület (TE) 36,3 milliós forrást biztosító TDM.- pályázatából a strandon felnőtt fitnesz park létesült, öntözőrendszert telepítettünk és vásároltunk egy 250 négyzetméteres alapterületű rendezvénysátrat, amely kitűnően vizsgázott az idei nyár szeszélyes időjárása alatt. Idén avattuk a fele részt Leader – támogatásból, fele részben önerőből épült közösségi teret, az új rendezvényparkunkat, amelynek beruházási költsége elérte a 16 millió forintot. Az Aranyhíd  Horgászegyesülettel közösen megtörtént a csónakkikötő mederfelújítása, illetve egy közös együttműködés keretében, mintegy 3 milliós ráfordítással elkészült az erdélyi faházak mintájára épült peca-lak. A horgászkikötő megszépítése magával hozta az önkormányzati területen fekvő, de a vízügyi igazgatóság kezelésében lévő zagykazettás parti sáv életre keltését.

A Balatoni Fejlesztési Tanács 5 milliós támogatásával, ugyanekkora önerő biztosításával bazaltzúzalék fedésű, a tó szélével párhuzamosan mintegy 380 folyóméter hosszúságban futósétányt építettünk, amely körül napelemes kandeláberek világítanak. Mellette fűzből készült, a térbe és a tájba illő bútorokról, kiülőkről, és a látványelemek mellől lehet csodálni a természet szépségeit. Az itteni kulturált környezet mára már nem csak a horgászturizmus szereplői számára lett vonzó. A Bakonyerdő Zrt.-vel közös projekt eredményeként, pályázati támogatásbók teljesen megújult és erdei játszótérrel egészült ki a Cseri-völgyi pihenő.

 

Milyen fejlesztéseket kapott az iskola, óvoda?

A négy év alatt 13 milliós ráfordítással összesen hét játszóteret újítottunk meg, illetve építettünk fel. Az iskola udvarán 21 milliós költségvetéssel új műfüves futballpálya épült. A sportöltözőket 14 millió forint költséggel hoztuk rendbe. A TE által elnyert pályázat négy pályakezdő fiatalt juttat munkához egy éven keresztül és finanszírozza idegen nyelvi képzésüket. Egy 30 milliós BM – pályázat támogatásából sikerült bővíteni az óvoda étkeztetőjének befogadóképességét és sor került a főzőkonyha megújítására. Az iskola a szülői munkaközösség által gyűjtött másfél millió forintból és önkormányzati segítséggel sószobát alakítottunk ki, ami a település többi lakója számára is elérhető.

Első körben gáz- és padlófűtés kialakításával tettük korszerűbbé az iskolát BM – pályázati pénz felhasználásával, majd két, százszázalékos intenzitással elnyert KEOP – pályázat 162 millió forrása teszi lehetővé a napelemes rendszer telepítését az iskola tetejére, illetőleg az ovi és a suli energetikai korszerűsítését, megújuló energiával történő ellátását, nyílászárók cseréjét, az utólagos hőszigetelését. Az iskola ereszcsatornáival és az épület héjazatával is foglalkozni kell, mert gyermekeink jövője minden pénzt megér. A Művelődési Ház és Könyvtár (MHK) rendezvényeinek megtartására 800 ezer forint támogatást szereztünk. Az MHK közel 10 milliót nyert a tanórán kívüli nevelésbe való bekapcsolódás elősegítésére. Több angol és német nyelvtanfolyamot, informatikai képzést indítottunk 95 százalékos támogatású finanszírozással egy EU – projekt keretében.  Egy köztéri alkotás megvalósítását segíti, a teljes anyagi támogatottságot pályázatból élvező dombormű, amit a Mandulás kert – Tündérkert projekt keretében állítunk föl.

Milyen nagyobb volumenű egyéb fejlesztés valósult meg?

16 millió forintba került az orvosi rendelő külső hőszigetelése és a nyílászárók cseréje, a tetőszerkezet cseréje. Az önkormányzat is hozzájárult a DRV-vel közös finanszírozású, 21 milliós költségvetésű, vonalas infrastruktúra-fejlesztő beruházáshoz, amelynek során a Petőfi utcában megtörtén az ivóvízhálózat cseréje. A Kígyós – pataknál 5 milliós önrész hozzájárulással, é MÁV beruházásaként sorompó kiépítésével tettük biztonságossá a vasúti átjáró használatát. A környezettudatos gondolkodás elterjesztését is segítette a majd 10 milliós pályázaton nyert forrásból szerzett 200 komposzt edény.

Az EU támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap támogatásával hamarosan letesszük az alapkövét a 97 férőhelyes vitorlás és yacht kikötőnek. Jövő nyárra akár elkészülhet a 231 milliós pályázati támogatásból és a Leventura Kft. ugyanekkora vállalkozói önrészének hozzáadásával megépülő kikötő, ami régi települési vágyálom beteljesülését hozza majd mindenki örömére. Hálásan köszönöm mindenki segítségét és örülök, hogy ennyi mindent sikerült közösen, békességben egymás támogatásával, tiszteletével elérni. Ha ismét bizalmukkal tüntetnek ki a helyiek, akkor igyekszem minden erőmmel továbbra is megszolgálni a reménykedésükkel: hittel, szeretettel, tenni akarással, odaadással és Vonyarcvashegy iránti alázattal.

 

Forrás: Hévíz-Keszthely és vidéke

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!