Tájékoztatás vendéglátó üzletek adatszolgáltatásáról

Tájékoztatás vendéglátó üzletek adatszolgáltatásáról

A vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

  1. július 1-től csak az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lép életbe ez a kötelezettség.
  2. január 1-jétől lesznek kötelesek az adatszolgáltatásra a 12 millió forintot meghaladó, viszont a 100 millió forintot meg nem haladó szolgáltatók.

A 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő szolgáltatók mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól.

Az NTAK célja, hogy Magyarországnak (értsd: Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. » MTÜ) nagyobb rálátása legyen a turizmusra, ezáltal hatékonyabban lehessen fejleszteni a turizmust (országon belül és a beutaztatást is).

A vendéglátó üzletek regisztrációja mindenki számára kötelező!

NTAK regisztrációra kötelezettek: A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:

  • étterem (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • büfé (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • cukrászda (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
  • italüzlet, bár (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
  • zenés-táncos szórakozóhely (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás)
  • gyorsétterem (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • rendezvényi étkeztetés (TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés)
  • alkalmi vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • mozgó vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)

Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:

  1. központi regisztráció
  2. ágazati regisztráció

Regisztrálni az ntak.hu oldalon lehet Ügyfélkapu azonosító megadásával. A info.ntak.hu/regisztracio linken részletes információ olvasható a regisztrációról, regisztráció menetéről.

NTAK adatszolgáltatás 2022. évi nettó árbevételhez kötött szakaszos bevezetése miatt minden vendéglátó üzlet üzemeltetőjének meg kell adni az előző évre vonatkozó árbevételi adatát. Azok a szolgáltatók, akik korábban már regisztráltak, újra be kell lépni az NTAK regisztrációs felületére, hogy kiegészítsék a regisztrációt a bevételi adatokkal. A regisztráció csak akkor minősül teljesnek, amennyiben minden információt maradéktalanul megadott a felhasználó.

Az adatszolgáltatáshoz az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftver legfeljebb egy vendéglátó üzletnél használható, feltéve, hogy a nettó árbevétel 12 és 50 millió forint közé esik.

Az a szolgáltató, aki 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkezik és már a korábbi regisztrációja során kiválasztotta az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert, türelmi időt kap és 2023. október 1-ig használhatja azt. 2023. október 1. után kizárólag NTAK igazolással rendelkező piaci szoftveren keresztül tudja teljesíteni az adatszolgáltatást. Az 50 és 100 millió forint nettó árbevétellel rendelkező szolgáltatók, akik csak 2024. január 1-től kötelezettek az adatszolgáltatásra, de már a VENGÉGEM Vendéglátás szoftveren keresztül szolgáltatnak adatot, szintén 2023. október 1-ig használhatják a szoftvert, azt követően a kizárólag NTAK igazolással rendelkező piaci szoftveren keresztül tudják teljesíteni az adatszolgáltatást.

Az elérhető szoftverek listáját az info.ntak.hu oldalon tekinthetik meg.

A vendéglátó üzlet NTAK regisztrációját, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást az NTAK felé a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi, évente legalább egy alkalommal. A jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmazni kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy megállapítást nyert, hogy az NTAK-ba nem regisztráltak, illetve adatszolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítették.

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minden támogatást megadjon a vendéglátó üzletek számára a regisztrációhoz és adatszolgáltatás folyamata során.

0-24 órás ügyfélszolgálat áll a szolgáltatók számára 06-1-550-1855 telefonszámon, turisztika@1818.hu címen. Személyes tájékoztatás a Tourinform irodákban érhető el.

Minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon.

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!