Boldog

Ismét egy év elejéhez érkeztünk, a naptár a tavalyi végét, és egyben az idei kezdetét jelzi.

Végére érve valaminek, erős késztetést érzünk, hogy visszatekintsünk a magunk mögött hagyott időszakra. Nézzünk most mi is vissza együtt egy kicsit, először is „hagyományaink tükrében” az elmúlt.

Karácsonykor a hagyományok szerint sok otthonban a családi vacsoránál alma, dió, méz és fokhagyma is kerül az asztalra. Az almát a családfő annyi felé vágja, ahány tagja van a családnak – az egész alma a család összetartozását jelképezi –. Ahogy az almagerezdek összeillenek, úgy tartoznak együvé a család tagjai is. A szétosztott gyümölcs azt is jelenti, hogy ha eltévedünk a világban, mindig hazataláljunk szeretteinkhez. A családfő mindenkinek ad egy egész diót is. Megtörik, s amilyen a dió belseje, olyan lesz az illető egészsége a következő évben. Arra az esetre, ha a dió nem lenne egészséges, a népi bölcsesség a mézes fokhagyma elfogyasztásával „biztosítja”, hogy az eljövendő évben minden betegségtől mentesek legyünk.

 

Szilveszter és újév napjához talán még több hiedelmünk kötődik. A szilveszteri koccintáskor egymástól távol lévő szerelmesek egy korty pezsgőt öntenek ki a földre, mielőtt a többiekkel koccintanának, hogy a kedvessel egész évben együtt maradjanak. Egyes hagyományok szerint ez azért is hasznos, mert ha ilyenkor kiöntünk valamit a földre, akkor egész évben „dől majd a lé”. Az újévi hagyományos ételek fogyasztása bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást biztosít. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel sok pénzt hozhat a következő évre. Az újévi malac, mely az ínyesmester szavaival élve „dicsősége a régtől fogva híres magyar konyhának, s öröme asztalunknak”, előre túrja a földet, vagyis „kitúrja számunkra a szerencsét”. A hátrafelé rúgólábasjószág: csirke, tyúk fogyasztása azonban szigorúan kerülendő, hiszen pont ellenkezőleg, elkaparja a szerencsét. Halat se együnk ilyenkor, nehogy elússzon vele jó sorsunk!

 

Sokan saját ünnepeikre, élő családi hagyományaikra ismerhetnek a fenti népszokásokban. Szerencsésnek érzem magam, hogy polgármesterként szolgálhatom Vonyarcvashegyet, s büszkén mondhatom, hogy községünk is valódi, élő hagyományokat ápol a téli ünnepkör kapcsán. Ahogy minden évben, 2014 adventjében is feldíszítettük a község karácsonyfáját, felállítottuk betlehemünket. A négy adventi vasárnapon közös gyertyagyújtással, tartalmas programokkal, együtt vártuk karácsony eljöttét, és együtt élvezhettük fúvószenekarunk és az énekkar gyönyörű karácsonyi koncertjét is. Köszönöm mindenkinek, aki munkájával, részvételével hozzájárult mindehhez!

 

Polgármesterként hagyományaink ápolása mellett a településünk által bejárt utat is értékelnem kell. Ha visszatekintek a 2014-es évre, ugyanez a jó érzés, elégedettség kerít hatalmába. Fejlesztettünk, átadtunk, befejeztünk, elkezdtünk, folytattuk a megkezdett munkát. Közösségi tér, iskolánk és óvodánk energetikai pályázata, az iskola napelemes rendszere, a mandulás kert kialakítása, a Cser-völgyi pihenő, a Fürdő utca aszfaltozása – hogy csak néhány eredményt említsek a tavalyi évből. S még hosszasan folytathatnám a felsorolást. Látjuk, Vonyarcvashegy sikeres nagyközség, amely fejlődik, gyarapodik. Úgy vélem, mindezek fényében megalapozott önbizalommal vághatunk
neki a jövendő évnek is. Számos magyar településsel ellentétben, nekünk nem kell szorongással várnunk a 2015-ös évet. Mi a jövő évet is lehetőségnek látjuk! Újabb alkalomnak, hogy terveinket valóra váltsuk: a már megkezdett munkát befejezzük, és újabbakba kezdjünk.

 

Új év, új pályázatok, új kilátások és ezekkel együtt, természetesen újabb feladatok állnak előttünk. Csak néhány példát említek: a Szent Mihály-kápolna külső festésére 1 millió forintos pályázatot adtunk be a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A napokban kaptuk a hírt, hogy az óvodára elnyertük a napelemes pályázatot, 20 millió forint összegben. Mindezt a teljes képviselő- testülettel összefogva, egy irányba, Vonyarcvashegy fejlődésének irányába haladva. Ahhoz azonban, hogy minden a terveknek megfelelően haladhasson Vonyarcvashegyen, az Önök segítségét kérem néhány fontos kérdésben, amely
kihatással lehet saját, családjaink és egész nagyközségünk jövőjére nézve. Kérem, ne csak szemlélői legyenek Vonyarcvashegy fejlődésének, hanem résztvevői, aktív részesei is, mert minden jól végzett közös munkának nagyobb az értéke, az öröme és az összetartó ereje is! Személy szerint én ezt várom 2015-től! Remélem, Vonyarcvashegy képzeletbeli almáját 2015 karácsonyán még több felé vághatjuk, s a megtört dió belsejében is mindannyian egészséget lelünk!

 

Sikeres, élményekben, eredményekben gazdag és boldog új esztendőt kívánok minden vonyarcvashegyi polgárnak! Isten éltesse Önöket, Isten éltessen bennünket!

 

Péter Károly, polgármester

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!