Vonyarcvashegyen is virágzik – Újra menő a balatoni kempingezés

Fellendülőben vannak a balatoni kempingek. Elsősorban a fiatalok és a kisgyermekes családok kedvelik az aktív kikapcsolódásnak ezt a fajtáját, ám az alacsonyabb költségek is nagyban hozzájárulnak a sikeres szezonhoz. Mi teszi vonzóvá a kempingezést? – tettük föl a kérdést uhrin Zsuzsannának, a Horvátországban, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon, öt helyen, köztük Vonyarcvashegyen kempingét működtető Aqua Camp cég ügyvezetőjének.

– Ha egy szóval kellene jellemeznem, miért a kemping a szállodával szemben: szabadság, Számomra és egyre többeknek ezt jelenti. A kempingben sokkal közvetlenebb kapcsolatban vagyünk a természettel, a többi kempingezővel, itt önfeledten el lehet lazulni. Olyan, mintha az ember a saját nyaralójában töltené a szabadságát. A kempingezők sportosan, lazán öltözködnek, nincsenek írott vagy íratlan szabályok a dresscode-ra vonatkozólag. Természetesen az egymás nyugalma iránti tisztelet folyamatosan jelen van a kempinglakók életében is. A kempingeknek békésebb, harmonikusabb lelki világa van annak ellenére, hogy mindenkor pezseg bennük az élet.

– Szakemberek szerint, míg az ötcsillagos szállodáknak komoly kiesést jelent, addig a kempingek a gazdasági válság nyertesei Is le¬ hetnek, mivel a nyaralni vágyók elsősorban az olcsóbb üdülési lehetőségeket keresik. Valós ez a szakmai érvelés?

– Mindenképpen! A kemping árai – legyen szó akár sátorozás¬ ról akár a kempingben található egyéb szálláslehetőségekről, mint például a mobil ház – olcsóbbak, megfizethetőbbek. Főleg azok a családok, ahol két-három gyermek is van, mindenképpen jobban jönnek ki anyagilag, ha kempingben foglalják le nyaralásukat, hiszen például egy mobil ház bérleti dija akar töredeke lehet egy szállodai elhelyezés egy napi költségének.

– Ml jellemző a kempingek vendégkörére? Van-e változás az előző évekhez képest?

– Alapvetően még mindig a kisgyermekes családok választják a nyaralásnak ezt a formáját, de sok idősebb pár is kihasználja az elő- és utószezon adta kedvező árakat. Ami változásként érzékel¬ hető, az inkább a családok száma, valóban egyre többen fedezik fel a kempingben való nyaralás lehetőségét.

Park_FO

– A Vonyarcvashegyre érkező vendégek nemzetiségében van-e változás az előző évekhez képest?

– A statisztikáink alapján csökken az Oroszországból érkező vendégek száma, de egyre több lengyel, cseh, szlovák, litván, észt lengyel, szlovén turista érkezik. Szerencsére a magyar vendégek száma sem csökkent, de egyértelműen kisebb számban érkeznek Németországból és Ausztriából is. Örvendetes, hogy az olaszok és a hollandok egyre többször találnak rá a kemping kínálta örömökre. Vonyarcvashegyre idén augusztus közepéig nem érkezett vendég Svájcból, Franciaországból, és dán vendég is csak elvétve akadt. Jellemző, hogy a szállását szinte mindenki irodán vagy az interneten keresztül foglalja le. Alig akad olyasvalaki, aki „beesőként” mond igent a kempinges vakációra.

– Nőtt az igény a kempingeken belüli díjmentes kulturális, sport- és szórakoztató programok iránt?

– Igen, a vendégek egyre többször kérik, keresik az ilyen jellegű programlehetőségeket, sajnos a kínálat egyelőre hagy még kívánnivalót maga után. A kempingeknek is fel kell ismerniük a vendég „házon belül tartásának” jótékony hatását, hiszen ha jól érzi magát a

kempingben, a gyermekeinek folyamatosan programok állnak rendelkezésére, nem fog kimenni, nem fogja máshol megvenni a fagyit, nem fog más étteremben megvacsorázni, hanem a kemping infrastruktúráját fogja használni, itt fog költeni.

Forrás: Hévíz és Vidéke újság

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!