Vonyarcvashegyen nem vágyálom a folyamatos falufejlesztés

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Dancs István

„Vonyarcvashegyen az idei főszezon felülmúlta a várakozásokat mind az önkormányzat, mind az idegenforgalom és vendéglátás helyi szereplő szerint. A főidény megítélésénél mindenkor a strandi bevételek és az idegenforgalmi adó (IFA) bevételek nagysága számít mérvadónak. Az idei évre betervezett IFA mintegy 92 százaléka szeptember végéig már befolyt, és nagy a valószínűsége, hogy a tervezettnél magasabb összeg realizálódik az esztendő végéig. A strandi bevételeket tavaly óvatosan terveztük, ez is az egyik oka, hogy negyven százalékkal magasabb összeget sikerült begyűjteni” –osztotta meg a nyár összesítésével kapcsolatos eredményeket Péter Károly polgármester, akit elöljáróban a part menti beruházásokról kérdeztünk:

– Tavaly kezdődött a Leventura Kft. fejlesztése. Egy óriási, 1,7 hektáros területen vitorláskikötő, másfélszer ekkora területen pedig a hozzátartozó öböl épül meg. A 97 férőhelyes Vonyarc Marina, egy újszerű, alaposan megkomponált komplexumként nő ki majd az eddig parlagon heverő, zagytéri területből. A fákkal, bokrokkal, cserjékkel rendezetlenül benőtt, illegális hulladéklerakóval csúfított, gazos parti rész –ami korábban a vízügyi igazgatóság kezelésében volt- már a szebbik arcát mutatja. A Balaton hírnevéhez méltó létesítmény avatását október végére tervezik.
Korszerű kikötői technológia, természetbarát vízellátás és elektronika, szélessávú internet, különleges étterem is várja majd az ide érkezőket. Október elején írtuk alá a szerződést, a zagyteret is érintő, 198,4 millió forintos kerékpárút fejlesztésére. A 71-es főút forgalmának tehermentesítését szolgáló pályázat munkálatait még idén év végéig el kell végeznünk. Folyamatosan tárgyalunk a zagytéri partfal rehabilitációjának megvalósításáról, a pénzügyi források felkutatásáról, mert a Balaton „elhappolta” a part egy részét. A korábban aszfaltos kézilabda pályánk is a Balaton-partján van, amit karöltve a sportegyesülettel sikerült felújítani 18 milliós TAO-s támogatás felhasználásával. Soós Ottót, a sportegyesület elnökét kereshetik mindazok, akik a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerét fel kívánják használni a helyi sport segítésére.

– Nem volt hiány rendezvényekben…

21254869065_613602b60d_z

– A nyári programokkal összefüggésben szinte csak pozitív visszajelzés érkezett mind a turistáktól, mind a helyben és a környékünkön élőktől. A kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy a Ponty így jó elnevezésű fesztiválunkra is ezernél többen voltak kíváncsiak. A Balaton szépségét minden évszak másképp mutatja meg. A magyar tenger őszi arca is varázslatos, ezért fordítunk nagy figyelmet az utószezon programjaira is. Nagyon fontosnak érezzük a horgász-, a bakancsos- és a kerékpáros turisták megbecsülését.

– Milyen további pályázatok és önerős fejlesztések segítik a község szépülését-épülését?

– Az adósságkonszolidációból kimaradt, eredményesen gazdálkodó települések kormányzati támogatásából is több fejlesztés van napirenden. Pluszforrásokkal honorálta az állam a jól gazdálkodó településeket. A nekünk juttatott pénzből az óvoda tetőterében alakítunk ki irodát és öltöző blokkot, de a polgármesteri hivatal fűtéskorszerűsítését is meg szeretnénk oldani. Folytatódik a sétány –és járdaépítés. Több utca aszfaltozása is elkezdődhet. A napelemes rendszer és a hőlégszivattyús fűtés óvodai beüzemelésén túl vagyunk. A rezsiköltségre, a remények és az elvárás szerint, csak minimális összeget kell majd fordítani. Az önkormányzat határozott a település déli részének csapadékvíz elvezetés tervezéséről. A Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálata is saját erőből készül el. A Petőfi utcai gyalogos sétány tervezése is hamarosan megkezdődik.

– Vannak már ötletek strandfejlesztésre?

– A háromcsillagos Kék Hullám Zászlóval, a Balatontipp-es arany minősítéssel, és a „legsportosabb” titulussal kitüntetett strandunk bővítésének tervezése is folyamatos, és várhatóan nagy energiát köt majd le ennek a feladatnak a végrehajtása, az év utolsó negyedében. Első körben a labdarúgó pályát szeretnénk új helyre költöztetni, majd jöhet a strandbővítési tervek kivitelezése. A röplabda hálókat és oszlopokat újakra cseréljük, mert ismét el akarjuk nyerni a „legsportosabb strand” vándorserleggel együtt járó címet. A vízi mentők számára egy magasított állványt építünk. Bővítjük a kerékpártárolók számát. A hármas számú bejáratnál autóparkolókat alakítunk ki. A képviselő-testület döntött arról, hogy a már működő on-line szisztéma kiegészítéseképpen, a következő szezontól egy mobil applikációs beléptető rendszert üzemelünk be. Az okos telefon tulajdonosai a belépőjegyüket könnyen, sorállás nélkül megvásárolhatják.

– Milyen változásoknak lehetnek tanúi a helybéliek?

– Az automata traffipax kiépítése a főút györöki végén már megkezdődött. Az óvodánál, a szülők kérését figyelembe véve, egy jelzőlámpás gyalogátkelőhely készül el október végéig. Az iskolánk fenntartása tavalyelőtt év elején átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK). A képviselő-testület önként vállalt feladatként akkor vállalta az iskola működtetését. Most a törvényi szabályozás szerint már a KLIKK felel az iskola fenntartásáért és működéséért is, de az önkormányzat további együttműködésben szeretné a palatetőt cserépfedésűre cserélni.
Egy kézműves üzem beindításával folytatni akarjuk a mandulás kert projektet. A település brand-jeként hidegen és melegen sajtolt mandula olajat állítanánk elő, édes és sós mandulát pörkölnénk.
A Virágos Magyarországért versenymozgalom második fordulójába bekerülve várjuk az októberi döntést az elért helyezésünkről. Tavaly is részt vettünk és idén is elindulunk az Európai behúzós horgászversenyen, amit a Simon Ferenc elnökletével működő horgászegyesületünk koordinál. A horgászturizmus fejlesztési irányairól, az új horgászcsónak kikötő építéséről, az anyagi források felkutatásáról sokszor egyeztetünk.
A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesülettel közösen kívánjuk illemhelyekkel és egy vizesblokkal bővíteni a kápolnához vezető út alsó részén lévő pihenőrészt. Az esküvőjüket ide szervezők részéről és a kerékpáros turisták oldaláról is igény mutatkozott arra, hogy itt is modernizáljunk.
A sportegyesületen belül társastánc szakosztály kezdte meg működését. A művelődési házban szombatonként találkoznak a táncolni szeretők.
Az Art Egyesület művészetpártoló tevékenységét is nagyra értékeljük. Ők különféle kiállításokat, és művésztáborokat, alkotóközösségi bemutatókat szervezve viszik a település jó hírét még az országhatárokon túlra is.

Nemes Norbert

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!