A mandulára alapoznak Vonyarcvashegyen

Kétszázhúsz mandulafát ültettek szombaton a település “tündérkertjébe”, s a kapuját is felavatták.

Az önkormányzat a mandulára alapozva szeretné tovább növelni a település hírnevét, s fejleszteni gazdaságát. Kialakítottak egy manduláskertet, egy ügynevezett tündérkertet, s a területre az önkormányzat, a lakosság és a civil szervezetek összefogásával 220 facsemetét ültettek.

Felavatták a kert impozáns, felülnézetből mandulalevélre emlékeztető kapuját is, amely Pikó Gábor és Fricker Ferenc tervei alapján készült. Az alkotást Major Janka helyi szobrászművész fafarágasai díszítik.

Péter Károly polgármester elmondta, hogy Vonyarcvashegyen volt egykor a Festetics-család manduláskertje. A hagyományokat megőrizve és a kiváló adottságokat kihasználva vágtak bele a mandulatermesztésbe, s a 220 elültetett fán kívül a lakosságnak is biztosítottak 80 csemetét, hogy minél több helyen teremjen az értékes csonthéjas.

Péter Károly polgármester a kert kapujában mandulából készült termékekkel. Ilyeneket szeretnének előállítani. Fotó: Szabó Judit

A későbbiekben egy kézműves sajtolóüzemet hoznának létre pályázati támogatással, 30-40 millió forintos, önkormányzati beruházással. Pirított mandulát, mandulalekvárt, – befőttet, hidegen és melegen sajtolt olajat készítenének, s a termékeket értékesítenék. Az a cél, hogy Vonyarcvashegy éppen olyan híres legyen a manduláról, mint például Tihany a levenduláról, s a fejlesztéssel bővüljön a munkahelyek száma.

A mandula köré évek óta szerveznek rendezvényeket (virágzásünnep, sütemények versenye), de továbbiakat is életre hívnak, népszerűsítve a fák termésének egészségre gyakorolt pozitív hatását is.

Forrás: Zalai Hírlap

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!