Ha Nyár, ha Tél, Vonyarcvashegy!

Vonyarcvashegy a nyári turisztikai szezonban gazdag programkínálattal. A strandok versenyében a legmagasabb pontszámot elért Lido Strandjával és színvonalas szolgáltatásokkal várta vendégeit, s szolgálta ki a település lakosságát is.

Ám a nyár elmúltával nem állt meg az élet a településen, az ősz számtalan színes kulturális programot biztosított az érdeklődőknek. A helyi törekvések egyike a hagyományőrzés, ennek keretében három hétvége a helyi kápolnák búcsújához kapcsolódó rendezvényekkel telt. Emellett októberi nemzeti ünnepeinket is a lelkeket megérintő megemlékezéssel ünnepelték, az óvoda szervezésében pedig a Márton-napi hagyományok kerültek felelevenítésre.

Vonyarcvashegy önkormányzata minden esztendőben az október 23-i ünnepség keretében jutalmazza a településért sokat dolgozó embereket, közösségeket. Az idei évben DíjazottakÖnkormányzati díjban részesült Csillag Vincéné óvónő és Szi-Benedek Tiborné dajka. A civil közösségek közül Vonyarcvashegyért Emlékérmet vehetett át a Nyugdíjkorúak Klubja, akik az idei évben ünneplik a klub megalapításának 25. évfordulóját. E kerek évforduló kapcsán új vezetője is lett a közösségnek Simon László személyében.

A következetes és célratörő döntések, a jó vezetői munka és hozzá a szorgos munkáskezek hoztak kitüntetést Vonyarcvashegy településnek is. A Virágos Magyarországért elnevezésű versenyben Vonyarcvashegy önkormányzata az „Év Település” kitüntető címet kapta a versenyben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Mindezért elismerés illeti Péter Károly polgármestert, a képviselő-testületet, a Település-üzemeletetési Csoport vezetőjét, Major Lajost, valamint dolgos munkatársait, akik emellett a település rendezvényeinek technikai megvalósításában is oroszlánrészt vállalnak.

A helyi civil szervezetek közül a Balogh Rudolf egyesületi elnök által vezetett Vonyarcvashegy Polgárőr Egyesület munkáját értékelték magas színvonalúnak, s az egyesület az Országos Polgárőr Egyesület elnökétől a Balaton közbiztonsága érdekében végzett tevékenysége elismeréséül elnöki dicséretben és jutalomban részesült.

Kimagasló tevékenységük elismerésével magánszemélyeknek is sikerült Vonyarcvashegy hírnevét öregbíteni. A Zala Megye Közgyűlés által idén alapított Zala György-díjat a közgyűlés első alkalommal Illésné Major Juliannának ítélte oda, a képzőművészet terén nyújtott munkásságáért. A kitüntetést dr. Navracsics Tibortól, az EU kultúráért is felelős biztosától és dr. Pál Attila közgyűlési elnöktől vehette át a művész.

A festészet terén ugyancsak Vonyarcvashegy jó hírét vitte Rómába, személyesen I. Ferenc pápának Vollein Ferenc ifjú festőművész, kinek festménye a vatikáni művészeti gyűjteménybe került, elsőként a kortárs magyar művészek közül.

A művészet támogatása önkormányzati szinten is nagyon jelentős. Ennek köszönhetően a Művelődési Ház és Könyvtár bekapcsolódhatott egy nemzetközi művészeti békeprojektbe, melynek keretében ötven országban rendeznek kiállítást a világbékéért december 16-tól. Hazánkat Vonyarcvashegy képviseli. A helyi alkotók közül a két fenti festő mellett Simon Magda és F. Szemes Mari festménye is bekerülhetett a kiállítás anyagába.

Miként mozgalmas volt az élet Vonyarcvashegyen az ősz folyamán, úgy a tél is bővelkedik programokban, eseményekben. Immáron országos hírnévre tett szert a hagyományos vonyarcvashegyi disznótoros és kolbásztöltő verseny, melynek sikerét bizonyítja a látogatók és résztvevők nagy száma. A szervező a helyi turisztikai egyesület, Zsinkó Lajos társelnök aktív részvételével, Fodor Márk társelnökkel, Horváth Tamás titkárral és az elnökség tevékeny tagjaival.

Az adventi időszak is gazdag programkínálattal várja a helyi lakosokat és az idelátogatókat egyaránt. Az első három adventi vasárnapon a művelődési házban lesz műsorokkal gazdagított gyertyagyújtás, a negyedik vasárnapon pedig a Szent Mihály-dombon. Péter Károly polgármester kezdeményezésére egy nagy, közös, a települések közötti barátságot is szimbolizáló advent koszorút készítenek immár évek óta, melynek gyertyáit vasárnaponként más-más helyszínen gyújtják meg. Az első gyertyát Vállus, a másodikat Balatongyörök, a harmadikat Gyenesdiás, a negyediket pedig Vonyarcvashegy gyújtja.

Az ünnepvárás hangulatában kíván Vonyarcvashegy mindenkinek áldott, békés karácsonyt, s egészségben, sikerekben gazdag új esztendőt!

Forrás: Balatoni Krónika

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!