Hercegséggel várják a vendégeket Vonyarcvashegyen

Az élő tájkultúra újabb csokrával köszönti vendégkörét idén Vonyarcvashegy.

Először fakasztottak rügyeket az újonnan létrehozott Mandulás Tündérkert csemetéi. Idén erre épült a hagyományos Hercegi Mandulás Napok áprilisi programja, ami arra emlékeztet, hogy hajdan a településen volt a Festetics birtokhoz tartozó manduláskert.

Színes virágok, azok illatát hozó május, a környezetet szerető lakossággal együtt öltöztette ünneplőbe a települést.

-Az immáron 8. alkalommal tartott mandulaünnep hagyományokon éledt új attrakciója Vonyarcvashegynek – mondta Péter Károly polgármester. – Örvendetes és biztató jel, hogy szinte száz százalékosan megeredtek az őszi telepítésű mandulacsemeték. A kis fákat az óvodások a pedagógusokkal és a szülőkkel együtt díszítették fel szalagokkal, ezzel indult a több napos, hagyományos rendezvényünk. Célunk, hogy Vonyarcvashegy közismert jelképe legyen a mandula. A kerttel ez most élő szimbólumot kapott, majd a termés hasznosításából pedig további kuriózumként szuveníreket: díszcsomagolású csemegemandulát, mandulaolajat is kínálunk.

A tavaszi szezon másik monstre rendezvénye: a májusi piknik is hasonló jó hangulatban zajlott le.

-Ez a helyi civil szervezetek együttes ünneplése. Bőségében vannak a településünkön a különféle közösségek: összesen 17 igen aktív csapat bográcsozással, jó hangulatban birtokolta a tavaly felavatott rendezvényteret, ahol majd a nyári események is zajlanak, reményeink szerint nagy vendégkörrel kibővülve – tette hozzá a polgármester, s tallózott a hamarosan soros programokban.

Június 6-án a hivatalos szezonnyitó ünnepség zajlik, majd 26-28. között tartják a Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválját, a kelta bulizenét játszó Firkin zenekar és a Ladánybene 27 együttes vendégszereplésével. Július 12-től indul a vasárnaponként tartó Szent Mihály-dombi Zenei Esték rendezvénysorozata, 22-26. között a nagyszabású Vonyarci Boros Forgatag várja a vendégkört, az Ocho Macho és a Lord együttes fellépésével. A tavaly debütált Strandok éjszakája 31-én lesz a büfék előtti zenés rendezvényekkel, festők kitelepülésével, vízben és a sportpályákon zajló programokkal. Az eddigi egy zenés délutánt jelentő Fúvószenekari találkozó idén 3 naposra bővül: a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően július 31. – augusztus 2. között a Dunántúli Fúvós- és Mazsorett Fesztivált rendezik meg. Augusztus 7-9., a 40 halász emléknapok megtartásának ideje lesz. Az augusztus 20-i ünnepkörben a Bor-és Csemegeszőlő Fesztivál kínál hosszú hétvégi programot a Balkan Fanatik koncertjével, majd 27-29. között pedig a negyedik alkalommal kerül sor a Ponty így jó! fesztiválra, ahol a vokálos, modern dance stílusú New Level Empire játszik.

Szezonra készülve, a fejlesztések sorában tovább folytatódik a strandi büfésor újulása, a gyermeke számára lesz újdonság a vízbe telepített 60 négyzetméteres mobil játéksziget. A Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati támogatással még májusban elkészül a Szent Mihály-kápolna külső festése. Az utak soros karbantartására idén tavasszal 5 millió forintot költenek, s ugyancsak a közlekedési infrastruktúra minőségjavítására fordítják a kormányzattól várt 44 millió forintot, ami az adósságmentes gazdálkodásért, konszolidációs támogatásként lett megítélve. Újabb nagy lépést jelent a turisztikai vonzerő növelésében a magánberuházásban készülő 97 férőhelyes vitorláskikötő.

Péter Károly a fejlesztések közt kiemelte, hogy idén a vendégeknek lehetőségük lesz online strandbelépő vásárlásra, ezzel várhatóan nagyban csökkenhet a kapuknál a forgalmas napokon és időkben a zsúfoltság. Szólt a polgármester továbbá a jövő év fejlesztéseit előre vetítő tervekről is: 2016-ra szólóan nyújtott be az önkormányzat TAO pályázatot a kézilabdapálya aszfaltburkolatának műanyaggal való cseréjére, s egy új élőfüves futballpálya létesítésére.

 

Forrás: Balatoni Futár

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!