Turizmusfejlesztés felsőfokon – A vendégvonzó Vonyarcvashegyért

Turizmusfejlesztés felsőfokon – A vendégvonzó Vonyarcvashegyért

Vonyarcvashegyen immár hétéves tradíció, hogy a tavaszköszöntő Hercegi Mandulás Napok megrendezésével, az előszezont élénkítendő, visszahozzuk a mandula kultuszát, ami a Festetics Mandulás-kert ismertetőjeleként egykoron nálunk példaértékűen virágzott. Ami Pannonhalmának a levendula, az nekünk a mandula. A mandulavirágzás jelképezi a Balatont, Vonyarcvashegyet és a startoló turisztikai szezont.

A táncos, énekes, gasztronómiai, kulináris, helytörténeti programok értéke, hogy minden korosztályt megszólítana. Ötmillió forint támogatást nyertünk egy jelképes Mandulás-kert kiépítésére. Egy 2×3 méter nagyságú, 5 elemből álló, installációs dombormű, melyet Major Janka helyi szobrászművész készít el, mint köztéri alkotás, jeleníti meg hamarosan az üdülőtelepülés múltját és jelenét – mesélte az előszezont firtató érdeklésünkre Péter Károly, a család- és sportbarát üdülőközség polgármestere, aki aktív turizmus dinamizálását tekinti munkája egyik legnagyobb kihívásának. Mint összegezte: pályázati pénzekből és önerőből mintegy 250 millió jut községfejlesztésre, felújításokra, beruházásokra.

– A nyárra szóló kulturális és szórakoztató programok rendszere mintegy 10 millió forint ráfordításával összeállt és az akár bővebb is lehet, ha további pályázati pénzeket sikerült megnyerni. Május 31-én a Strand- és Szezonnyitó ünnepség, júliusban a Boros Forgatag, augusztusban a Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál kínál színvonalas időtöltést. Egy sikeres Leader – pályázatunkhoz kapcsoltan húsvét után 16 millió forintból indult a Halász-parki rendezvénytér kialakítása. Itt több járdát, sétányt építünk, és komoly térrendezés kezdődik. A június 27 – 29. között Deák Bill Gyula sztárvendég részvételével tartandó IV. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválját már erre az új helyszínre terveztük.

– Milyen pályázatok szolgálhatják a szezon sikerét?

– A parti sétányt már kialakítottuk, az Aranyhíd Horgász Egyesülettel közös projektünk: a Csónakkikötő és a Peca-lak ünnepélyes birtokbavételét május 16-ára terveztük (A kedvezőtlen időjárás miatt elmarad.)- szerk. A sportöltöző első üteme 7,5 milliós pályázati forrásból plusz 5 milliós önrész anyagi ráfordítással elkészült, de a tetőszerkezet cseréjét még május végéig kívánjuk befejezni. A közbiztonság javítását szolgálja a köztérfigyelő kamerarendszer kiépítése. A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán sikert remélve tervezzük a Szent Mihály-kápolna külső festését, a kápolnafeljárat rendbe tételét, a vizesblokkok kialakítását funkcióváltással, a közvilágítás rendszerének felújítását, a sétányok újjáépítését, új harang öntését, ásatási dokumentáció gyűjtését. A kormánytól 44 millió forint állami támogatást remélünk, amit azon önkormányzatoknak ígért meg, amelyek jól gazdálkodtak, ezért nem volt nálunk adósságkonszolidáció. Az összeget a belső úthálózat javítására, járdaépítésre, csapadékvíz elvezetésére és újabb sétányok kialakítására kívánjuk fordítani. A DRV Zrt.-vel közösen 21 milliós vízhálózat fejlesztésbe kezdtünk, hogy a gyakori csőtörések ne okozzanak problémát. A Petőfi utca gerincvezetékét cseréljük nagyobbra június elejéig. A MÁV Zrt.-vel közösen az Arany János utcai láncos korlátsor helyett horganyzott korlátsort alakítunk ki. A szelektív hulladékgyűjtését szolgálva, mintegy 10 milliós KEOP-pénzből 200 darab komposztládát osztottunk ki a helyben lakók és intézmények között.

-Egyéb, önerős fejlesztések is szolgálják a községet?

– A fürdőzők kedvelt zarándokhelyén újabb egyedi élményeket kínálunk. A 2-es fürdőpénztár előtt újrafüvesítettünk, térkőburkolatot fektettünk le, hogy a nyári záporok hatására keletkezett itteni tócsák ne zavarják a vendégeket. A strand komfortos arculatának kialakítása folyamatos. Már a vállalkozók is látnak lehetőséget a strandban. Újabb két vendéglátóipari egység tulajdonosa jelezte: teraszt alakít ki. Önerővel együtt mintegy 120 milliós ráfordítással modernizáljuk az óvodát, iskolát. Fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, külső hőszigetelés mellet pályázattal megtámogatott beruházás révén az iskola tetejére egy napelemes rendszer kerül. 2010-ben 12 millió forint volt az iskola energetikai (fűtés, víz, világítás) fenntartásának költsége. Most már 6-7 millió forintra tudjuk csökkenteni.

Önerőből kezdtük el a korábban sokszor beázó, a településhez méltatlan állapotban lévő orvosi rendelő felújítását: a magastető ráépítést, felújító belső festést, hőszigetelést és külső nyílászárócserét. A Bakony Zrt.- és az önkormányzat támogatásával május elején játszótér létrehozásával, új épületekkel megújult az erdei terepfutás új színfoltja: a Cseri-kapu pihenőhely. A strandi Fittness-park pingpongasztalokkal, nyújtóval, páros korlátokkal bővül. A röplabdapályán új hálókat feszítünk ki. Május végén a mederben kijelölünk egy vízilabdapályát, ahol első körben házibajnokságok lebonyolítását tervezzük.

-A civil szervezetek is részt vállalnak a feladatellátásból?

-Hogyne! A Horgászegyesület a már említett parti Pecakunyhó kialakításában vállalt nagy szerepet. A Turisztikai Egyesület tagjai – beleértve az étteremtulajdonosokat is – nagyon lelkesek, igen aktívak. A Balaton Art alkotóközösség egy összeszokott baráti társaságként karolja föl a kultúrát. A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület tagjai már kitakarították a domboldalt, nyitva tartják a kápolnát és a beadandó norvég pályázat megalkotásában is segítséget adnak. A Sportegyesület pedig a műfüves pálya és sportöltöző pályázathoz nyújtott segédkezet.

Mint a civilek, mint a településüzemeltetési csoport aktív és lelkes munkájára számítunk a főidényben is. A településdekoráció rendszerében is szeretnénk minden évben természetközeli újdonságokkal előrukkolni. Most új farönk szegélyzésű virágoskertek létesültek. Ezzel is megbíztuk a munkát elnyert helyi kertészeti vállalkozót. A vendégek folyamatosan növekvő, minőségi igényeit csak összefogással tudjuk maradéktalanul kielégíteni. Ehhez minden érdekelt partnerre szükségünk van.

Forrás: Zalai Napló

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!