Vonyarcvashegy hét mérföldes lépése

Vitorláskikötő épül, bővítik a strandot, manduláskert létesül, indul a csapadékcsatorna hálózat kialakítása, fejlesztik a közvilágítást, restaurálják a Szent Mihály kápolnát, tovább színesedik a kulturális kínálat.

Vonyarcvashegyen az elkövetkezendő 5 év mérföldköves beruházásait szedte 7 pontba Péter Károly, a település újraválasztott polgármestere. A lakosságtól kapott bizalom egyben elismerés is, hiszen a község vezetője a második ciklusra szólóan nyerte el a tisztséget, amiért négyen voltak versenyben. A választók a program szerinti tervek megvalósításához adták a felhatalmazást.

Idén több megkezdett munka ér célba, ebben az évben érkeztünk el egy 160 milliós rekonstrukció befejezéséhez is, aminek már csak a pályázati adminisztrációs munkája van hátra – említette az éppen aktuális napi tennivalók egy jelentős feladatát a polgármester. – Jó érzés, ha nem kell félbe hagyni az elkezdett dolgokat. A 2012-ben indított beruházások közt az iskola és óvoda energetikai korszerűsítése jelentette a legnagyobb feladatot, ennek a végelszámolásánál tartunk. Szigetelve lettek az épületek, megújuló energiák alkalmazásával hőszivattyús fűtőrendszer készült, napkollektoros megoldással.

Befektetői együttműködéssel kezdődik a vitorláskikötő építése, amire önkormányzati beruházásban infrastrukturális létesítmények csatlakoznak.

Fontos fejlesztési célpontról vagy szó – hangsúlyozta Péter Károly. – A csónakkikötőtől már kiépítettünk egy 300 méteres sétányt közvetlenül a Balaton-parton nyugati irányba. Ez folytatódik tovább ugyanilyen hosszban, s annak végpontján lesz a vitorláskikötő, ami összeköttetésbe kerül a kerékpárúttal is. A biciklis turisták számára pihenő helyet alakítunk ki a kikötő bejárónál, ami kerékpáros szervízlehetőséget is nyújt, egy igen kellemes vízparti miliőben.

A jövő évre szólóan tervbe vett nagyobb beruházás majd csak a szezon végén indul: északi irányba növeljük a strandi területet, ehhez a futballpálya új helyen való kialakítását kell előzőleg biztosítani, eddigi elképzelések szerint ez a vasútállomás vonalában, attól keletre lesz megoldható. A strand növekvő felületén újabb élményelemek kapnak helyet a játszótérrel, gyermekmedencével.

A készülő manduláskerttel élő szimbólumot kap az üdülőtelepülés.

Vonyarcvashegy helytörténeti gyökerekkel kötődik a mandulához. Egykor itt volt a Festetics-birtokhoz tartozó mandulaültetvény, ennek emlékét régóta ápoljuk, őrizzük utcanévvel, s kulturális hagyományaink közt szerepel tavaszonként a Hercegi Mandulás Napok megrendezése. Az a célunk, hogy településünknek közismert jelképe legyen a mandula, mint például Pannonhalmának a levendula. Eddig hasznosítatlan szabad területen alakítjuk ki a kertet, ahol a településtörténetet megidéző faragott táblák már állnak: a monumentális dombormű sorozat megjeleníti a halászatot, a borászatot, az erdőgazdálkodást, a turizmust.

Az alkotások nem csak témájukban kötődnek a településhez, készítőjük: Major Janka helybeli származású képzőművész. Péter Károly elmondta, hogy a kert a termékeivel is kínálja majd a kuriózumokat, elegáns csomagolásban lesz kapható a vonyarci mandula, s létrehoznak majd egy kisüzemet, ahol mandulaolaj készül, ami munkahelyteremtő beruházást is jelent.

A kormányzattól várt plusz anyagi forrásokkal infrastrukturális fejlesztések megvalósítását tervezzük: településünknek nem volt szüksége adósságrendezésre, így konszolidáció címén 44 millió forintot várunk, aminek egy részére már a jövő év első negyedében számíthatunk – tett említést a kiegészítő fedezetről a polgármester – Ebből utcák felújítását végezzük el, valamint sétány építését kezdjük meg a Petőfi utcában a rendezvénytértől keletre, a az Arany János utcában. Mindez új forgalomtechnikai szabályozással is jár majd.

A fejlesztés további lépései során kezdődik a csapadékcsatorna hálózat kiépítése, egyelőre a településen átvezető főúttól északra eső részen. E lakóövezet 90 százalékát érintő területére vízjogi engedéllyel együtt rendelkezésre állnak a kivitelesési tervek. Hasonlóképpen startra kész a közvilágítás energiatakarékos megoldással való korszerűsítése, valamint értékmentő a turisztikai célú beruházásként számon tartott munka a Szent Mihály kápolna belső restaurálása, illetve a domb lábánál a pihenő tér további fejlesztése.

A középtávú tervek közt még két fontos stratégiai elemet tartunk számon: a volt Telenkó János ifjúsági tábor rekonstrukciójával egy új kultúrcentrum és könyvtár létesítésére van elképzelés, az intézmény jelenlegi épületegyüttesből való költözéssel, helyén pedig idősek napközi otthonát alakítanánk ki – tekintett tovább Péter Károly, s hozzátette: a településünkön közel 700 a 65 év feletti lakosságszám, kedves kötelességünk visszaadni azt a gondoskodást, amit ők nyújtottak az utánuk következő generációnak.

 

Horányi Árpád

 

Forrás: Balatoni Futár

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!