Vonyarcvashegy véghezviszi vágyait

A településfejlesztés rövid távú elképzelései szerint: vitorláskikötő épül, élményt adó attrakciókkal bővítjük a strandot, indul a csapadékcsatorna hálózat kialakítása és bővítése, tovább fejlesztjük a közvilágítás rendszerét, újabb parti sétányszakaszt készítünk, kerékpáros pihenőhely épül, restauráljuk és kifestjük a Szent Mihály kápolnát, és a kulturális programkínálat is erősödik.

A középtávú fejlesztési tervek tartalmazzák a volt Telenkó János ifjúsági tábor rekonstrukcióját, egy új kultúrcentrum és könyvtár létesítését. Az intézmény a jelenlegi épületből kiköltözne, a helyén pedig idősek napközi otthona jönne létre- szedte pontokba Vonyarcvashegy legjelentősebb tervben lévő beruházásait Péter Károly polgármester, aki a választók felhatalmazásával újabb ciklust kezdhetett a község élén. A polgármestert elöljáróban a „mandula-projekt” bemutatására kértük.

– Vonyarcvashegy helytörténeti gyökerei szorosan kötődnek a manduláshoz, a most elkészült mandulás „tündérkertre” szeretnénk új turisztikai látványosságként tekinteni.

A helyi polgárok aktív segítségével a közelmúltban négyféle mandulafajta 220 csemetéjét ültettük el azt várva, hogy tavaszonként egy hónapnál hosszabban virágos legyen a terület.

A községi Festetics-birtokon egykoron csodálatos mandulaültetvényt gondoztak. A szakemberek is visszaigazolták, hogy a Balaton- felvidék meleg, száraz lejtőin a mandula jól érzi magát. A hagyományainkat ápolandó, már nem csupán utcanévtábla, süteményverseny és a Hercegi Mandulás Napok programsorozat lesz a tradíció őrzője, hanem a kert is közismert szimbólumként adja meg a település patináját.

Ezen túlmenően a lakosság részére is odaajándékoztunk 80 mandulacsemetét, hogy az értékes csonthéjas minél több helyen legyen megtalálható: A mandulás kert helyszínén Major Janka a helyi képzőművész jóvoltából egy nagy méretű domborműsorozat jeleníti meg a települési értékként kezelt: turizmust, borászatot, halászatot, erdőgazdálkodást és a mandulás múltat. Felavattuk a kert impozáns, felülnézetből mandulalevélre emlékeztető kapuját is.

A kertet úgy tervezzük meg, hogy az kuriózumként kínálja a legfőbb terméket és egy kézműves sajtoló kisüzem létrehozásán is gondolkodunk, ahol mandula olajat nyernénk ki. Pirított mandulát, mandulalekvárt, befőttet, hidegen és melegen sajtolt olajat is készítenénk s a termékeket később értékesítenénk. El kívánjuk érni, hogy Vonyarcvashegy épp olyan híres legyen a manduláról, mint mondjuk Tihany, vagy Pannonhalma a levenduláról. A mandula kiváló bőrápoló, szívgyógyszer és csemege, a cukrászat fontos alapanyaga, ezért is érdemes lehet gazdaságfejlesztő növényként tekinteni rá.

 

Tavaszig milyen fejlesztések valósulhatnak meg?

A tavalyelőtt indított beruházások közt az iskola és óvoda energetikai korszerűsítése számított kiemelt feladatnak. Az épületeket szigeteltük, megújuló energiák felhasználásával, hőszivattyús fűtőrendszert állítottunk üzembe, napkollektorokat szereltünk. A pályázat segítségével végrehajtott energetikai modernizáció még a 2015- ös évet is érinti. Az orvosi rendelő színezése, külső dekorálása is hátra maradt.

E hónapban már startolt és kora  nyárra elkészülhet a vitorlás kikötő építése. Mivel községünk nem hitelkonszolidált település, ezért a kormányzattól 44 millió forint összegben várunk dotációt infrastrukturális fejlesztések megvalósítására.

Az anyagi forrásból utcák felújítását végezzük el, valamint sétány építését kezdjük meg a Petőfi utcában, a rendezvénytértől keletre. Az Arany János utcában  forgalomtechnikai felülvizsgálatot indítunk. A rendezvénytér további fejlesztése is napirenden van. Rózsa utca és a Radnóti utca újraaszfaltozását is el kívánjuk végezni. A főút melletti rézsűk megtámasztására is figyelmet fordítunk. Figyeljük az összes olyan pályázatot, ami összhangban van a település fejlesztési koncepciójával. A vízművel tovább együttműködve a kritikus vízhálózatokat szeretnénk lecserélni. A tervek készen vannak az iskola melletti gyalogos átkelőhely létesítésére. A vonyarci kápolna bejáratát szeretnénk és létrehozni itt a rég áhított kegyeleti emlékparkot. A báli szezon jó hangulatát a fúvósbál és a sportbál adja meg. Ingyenes hétvégi színházi előadásokra várjuk a jövő év első negyedévében a helyi lakókat.

Miként zajlik az ünnepvárás, az adventi készülődés?

A képviselő- testületünk minden évben mintegy 4-500 ezer forint elköltését hagyja jóvá az ünnepi településdekorációs feladatok elvégzésére, újragondolására. Idén, a tavalyinál néggyel több fénydekorációt vásároltunk és elértük a község keleti részét is. Már nem csupán a Fő utca, hanem egyre több, sűrűn lakott mellékutca is kap szeretett és hagyományos karácsonyi dekorációt. Vevők vagyunk a formabontó, új megoldásokra is, mert a fények vonatkozásában is egyedivé akarjuk tenni az ünnepi fényáradatot.

December utolsó előtti szombatján a Zalai Balaton- part Ifjúsági Fúvószenekar karácsonyi koncertjén veszünk részt. Négy település Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Balatongyörök és Vállus összefogásával adventi vándorkoszorú készült, amelynek egy- egy gyertyát mindig polgármester- és önkormányzati képviselő társaimmal együtt gyújtunk meg.

Az összetartozás és együttműködés szimbólumaként az első gyertyát idén nálunk gyújtottuk.

Az utolsó gyertya fellobbantása- amit báb- és mesejáték és gyermekműsor előz meg- hagyományosan a Szent Mihály- domb tetején történi.

A Szent Mihály- hegy Védő és Vendégváró Egyesület, a civil szervezetek és a lakók jóvoltából utána gesztenyesütéssel, forralt borral, teával, pogácsával és közös beszélgetéssel osztozunk egymás örömében. Kívánom, hogy a karácsonyi ünneplésünk legyen békés és szeretetteljes. A karácsonyfa gyertyáinak meghittségét árasztó, meleg fénye, a színes díszek, a csillagszórók ragyogása, a sziporkázása ne csak az ünnepeket világítsa be, hanem juttasson egy- egy reményt adó és felvidító sugarat az év többi szürke, néha gondokban sem szűkölködő hétköznapjaira is.

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!