Lopások megelőzése a strandon

A turisztikai szezon közeledtével számításba kell vennünk a bennünket érő, nekünk kárt és egyben bosszúságot okozó, mindazon jogsértéseket, amelyek tönkretehetik a megérdemelt pihenésünket. A nyári időszakban olyannyira kedvelt fürdőzés rengeteg bosszúságot okozhat, ha nem tesszük meg a tőlünk elvárható óvintézkedéseket.

Ha már megtörtént a baj:

Név: Major Dániel
Mobil: +36 30/395-5353
Email: strand@vonyarcvashegy.hu

Minden szezonban akad hol több, hol kevesebb strandi lopás. A tolvajok kedvenc vadászterülete a strandok, uszodák környéke. A nagy tömeg alkalmas arra, hogy észrevétlenül emeljen fel valaki egy táskát, és azzal pillanatok alatt a kijárat felé induljon. A tolvajok nem nézik, hogy mit visznek el, válogatás nélkül teszik a dolgukat, a kisebb értéktelenebb dolgoktól kezdve a nagyobb értéket képviselő tárgyakon át minden mozdíthatót eltulajdonítanak.

Ezek a bosszantó esetek viszont könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

Tippek – Miként előzhetjük meg a bajt?

  1. Parkoló autó: Mielőtt járművünket a parkolóban hagyjuk, győződjünk meg arról, hogy a járműben, látható helyen nem hagytunk semmiféle tárgyat, ami elcsábíthatja a tolvajt. Amennyiben mégis van olyan csomag, amit a gépkocsiban kell tárolni, azt lehetőség szerint a csomagtartóban helyezzük el. Egyterű, vagy kombi felépítményű autók esetében a csomagtér rolót minden esetben húzzuk ki, ezáltal a hátsó és oldalsó ablakon keresztül sem látható a csomagtér tartalma.
  2. Értékmegőrző: Miután a strandra bementünk a még nálunk lévő értékeinket helyezzük el értékmegőrzőbe, illetőleg a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk. A strandolás alkalmával – hacsak nem feltétlenül szükséges azok ottléte – értékes tárgyakat ne vigyünk magunkkal, inkább hagyjuk otthonunkban, szállásunkon.

A rendőrségnek nincs könnyű helyzete a hasonló esetekben indított nyomozás során. Az esetek felderítését megnehezíti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végeztével észlelik a cselekményt, az elkövetőről ritkán van információjuk.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Bár rengetegen megfordulnak naponta a strandokon, nehéz szemtanúkat találni. Ennek ellenére, ha kárt szenvednek, azonnal tegyenek bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon és vegyék igénybe az áldozatsegítő szolgálat segítségét. Bővebb információ a www.police.hu és a www.kih.gov.hu/alaptev/aldozatsegito honlapokon található.

ORFK Szóvivői Iroda

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!