Szeptember 20-tól geotúra-vezetői tanfolyam indul a Keszthelyi-hegységben!

Szeptember 20-tól geotúra-vezetői tanfolyam indul a Keszthelyi-hegységben!

 

A karsztok és a tűzhányók birodalma…

 

Az Európai Geopark Hálózat és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat által is elismert geoparkunk elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. Utóbbiak egyike a BfNPI Bakony–Balaton Geopark programjának hazánkban máig egyedülálló geotúra-vezető képzése.

Az idei tanfolyamon a Keszthelyi-hegység és környéke „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A képzés egyben egyedi lehetőség a térség élettelen természeti értékeinek terepi felfedezésére a helyszínt kitűnően ismerő szakemberek vezetésével.

  • Felkutatjuk az őshévizek működési nyomait:
    • átkovásodott forráskürtők,
    • dolomitliszttel kitöltött barlangok,
    • hévforráskúpok,
    • lyukacsosra oldott sziklák.
  • Meglátogatjuk a vulkanizmus kőbe dermedt emlékeit a Tátikán és a Kovácsi-hegy bazaltutcájában.
  • Végigjárjuk a Pannon-tó hajdani szigetének sziklás partvidékét.
  • Megismerkedünk különleges barlangokkal (Vadlány-likak), víznyelőkkel és óriás karsztforrásokkal.

Mindezt kora őszi erdei környezetben, csodálatos kilátópontokkal!

A tanfolyam szervezői – az eddigi kurzusok sikerességét látva nem minden alap nélkül – hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az bárki számára érdekes és érthető legyen.
Mint említettük, a tapolcai helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és el lehet sajátítani az igényes szakvezetés fortélyait is. A szeptember 20-tól kezdődően három (nem egymást követő) hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a geológiai, karsztos és vulkanológiai folyamatokról esik majd szó: az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkedhetnek a hallgatók. Az előadók között lesz orvos is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.

A legfontosabb információk (további részletek a lejjebb letölthető dokumentumokban):

Időpontok:
2013. szeptember 20–22. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2013. október 4–6. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2013. október 19–20. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)

Előadások helyszíne (egyben szálláshely): Tapolcai Református Vendégház, 8300 Tapolca, Darányi u. 2. (térkép)

Részvételi díj: bruttó 55.000,– Ft/fő (számla kiállítására minden esetben sor kerül) A részvételi díj nem tartalmaz étkezést és szállást. Kedvező árfekvésű szállás foglalására (a jelentkezési lapon jelezve) az előadások helyszínéül is szolgáló vendégházban van lehetőség (több ágyas, de külön férfi ill. női szobák, hálózsákot kell hozni). Árak, további részletes információ a jelentkezési lapon.

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 16., hétfő (ez a 25.000,– Ft előleg befizetésének is határideje!)

A képzést kizárólag legalább 30 fő jelentkezése esetén indítjuk el!

 

A tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők kiemelt célja egy olyan geoturisztikai közösség létrehozása is, amelynek tagjai „tradicionális” turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak akár pl. a borászatok, falusi szálláshelyek vendégei is). A tanfolyamot sikeresen elvégzők részére geotúra-vezetői oklevelet állítunk ki. Az Igazgatósággal aláírt külön együttműködési megállapodás aláírása esetén a „Bakony–Balaton Geopark™ geotúra-vezető, Keszthelyi-hegység” és a „Bakony–Balaton Geopark™ Partner” megnevezés és embléma használata is lehetséges, amelyet akár turisztikai tevékenységük során is hasznosíthatnak (utóbbiak használata éves díj megfizetése mellett lehetséges, részletek lejjebb).

A tanfolyamon történő részvételhez kapcsolódó letölthető dokumentumok:

A képzés kiírása

Tematika, terepi és képzési terv

Jelentkezési lap
Azok számára, akik az itt elsajátított ismeretanyagot turisztikai szolgáltatásként is szeretnék hasznosítani, a fent említett együttműködési megállapodás mintája innen letölthető, de ez a felsorolás röviden összefoglalja, hogy (a teljesség igénye nélkül) milyen előnyökkel jár, ha valaki Bakony–Balaton Geopark Partnerként folytatja geoturisztikai tevékenységét:

  • fényképes geotúra-vezetői igazolvány kiállítása,
  • a geotúra-vezető fényképes bemutatkozó anyagának publikálása a geopark weboldalán,
  • a Bakony–Balaton Geopark Partner megnevezés és logó használatának joga,
  • a geotúra-vezető részére ingyenes, a geotúra résztvevői számára pedig kedvezményes belépési lehetőség a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) érintett látogatóközpontjaiba, bemutatóhelyeire (a Keszthelyi-hegység térségében a zalaszántói Kotsy-vízimalom tartozik ide),
  • a geotúra-vezető által indított konkrét geotúrák (akár fényképes) hirdetése: a geopark weboldalának eseménynaptárában, Facebook oldalán, levelezőlistákon, egyes látogatóközpontokban, fesztiválokon, közösségi eseményeken, ökovásárokon, BfNPI hírlevélben stb.,
  • a BfNPI ökoturisztikai kapacitáshiánya esetén a geotúra-vezető kiközvetítése egyének és csoportok részére,
  • igény esetén geoturisztikai promóciós, kommunikációs tanácsadás nyújtása a geotúra-vezető részére,
  • a megállapodást aláírók részére biztosított szolgáltatások köre a jövőben bővülhet, pl. immár nem valószerűtlen a European Geoparks Network™ (EGN) logója használatának biztosítása Geopark Partnereink részére (külön megállapodás alapján, jelenleg egyeztetés alatt a nemzetközi szervezetben)

További információ:

Korbély Barnabás, a BfNPI Bakony–Balaton Geopark Csoportjának vezetője
Telefon: +36 30 640 9053, e-mail: korbely@bakony-balaton-geopark.hu

Tetszik a cikk? Osszd meg másokkal is!